Jdi na obsah Jdi na menu
 

Provozní řád letiště

 

Pravidla létání na modelářském letišti Koprník
 
Létání na tomto letišti je povoleno pouze evidovaným členům klubu MK Veselá.
Létání hostů je povoleno pouze v doprovodu aktivního člena klubu ! V takovém případě je možné využívat nejen plochy, ale i ostatního zářízení, jako jsou stoly a terasa klubového domku.
 
Všichni účastníci létání musí dodržovat základní zásady slušnosti chování na letišti a zároveň zásady bezpečného létání.
Všichni piloti musejí být registrováni a mít řádně označený model dle nařízení (EU) 2019/947. Jakákoliv modelářská činnost v areálu letiště je podmíněna registrací pilota a příslušným pojištěním - členství v SMČR, individuálním pojištěním uzavřeném prostřednictvím ČMMA (Allianz).
 
Ostatním osobám je bez souhlasu MK Veselá na tyto plochy vstup zakázán. Pokud tento zákaz poruší, činí tak na vlastní riziko a MK Veselá nenese za takové jednání žádnou odpovědnost. 
 
(výňatek ze stanov MK Veselá):
Pravidla chování a létání na modelářském letišti:
 
Pohyb osob a vozidel je možný pouze po letištní ploše nebo travnatém pruhu, který k této ploše náleží a tím zabránit poškozování porostů na pozemcích zemědělské společnosti, které s touto letištní plochou bezprostředně sousedí.

  Z důvodů zachování vzájemných dosavadních dobrých vztahů s majiteli okolních ploch, klubový výbor žádá všechny své členy a hosty o bezpodmínečné dodržování pravidel létání a chování na letišti.

1.1  Při příjezdu na letiště a odjezdu z něj vždy zamykejte za sebou vstupní závoru a to i když jste uvnitř areálu letiště.

1.2 Veškeré lety uskutečněné podle pravidel článku 1 na modelářském letišti jsou považovány za lety tréninkové.

1.3  Modelářskou činnost je možno provozovat pouze za podmínek VMC, tzn. začátek půl hodiny před východem slunce a konec půl hodiny po jeho západu.

Let modelu lze provádět pouze vně oblačnosti a to do maximální letové výšky 120 metrů nad terénem.

1.4  Při příchodu na již užívané letiště oznamte ostatním účastníkům pásmo Vaší RC soupravy a v případě užívání pásma 35 a 40 Mhz i číslo Vašeho kanálu.

1.5 Informujte ostatní piloty v případě záletu Vašeho nového modelu, nebo v jiných případech, které se vymykají běžnému létání (zkouška motoru atd.).

1.6 V případě, že jste začátečník, informujte ostatní piloty a požádejte o pomoc, nebo zvýšenou pozornost. V případě, že potřebujete poradit s modelem, jeho ovládáním atp. se můžete obrátit s žádostí o pomoc na ostatní členy klubu.

1.7 Vstup na plochu je povolen pouze při startu Vašeho modelu a v případě nutnosti po přistání. V případě provozu více modelů najednou se o vstupu na plochu domluvte s dalšími létajícími piloty.

1.8 Pří pilotování Vašeho modelu stůjte vždy na hraně trávníku přilehlém vzletové ploše u klubového domku a létejte ve vytýčeném letovém prostoru podle přiložené mapy.  Mapa 2021

mapa-letiste-2021---letovy-prostor.jpg

 

1.9 Základním pravidlem pro současný let více modelů je povinnost uvědomit pilota, který právě létá, o zamýšleném startu a požádat jej o souhlas se společným létáním.

1.10 Při skupinovém létání stůjte blízko sebe (ve skupině) a dejte ostatním vědět o svých úmyslech.

1.11 Přísně se zakazuje létání pod vlivem návykových látek, dále nad diváky, zaparkovanými automobily a stojánkou modelů!

1.12 Na letišti je zakázáno ponechávat nezletilé osoby a zvířata bez dozoru dospělé osoby. Dospělá osoba doprovázející nezletilou osobu nebo zvíře zodpovídá za jejich konání a v případě porušení bezpečnostních zásad na letišti nezletilou osobou nebo zvířetem, budou z prostoru letiště vykázáni.

1.13 Zálet modelu se spalovací turbínou (jet - Otevřená kategorie - Open) nebo modelu s letovou hmotností nad 25kg (Specifická kategorie - Specific) je možný pouze se souhlasem a přítomností alespoň jednoho člena klubového výboru mimo klubovým výborem vyhlášených společných akcí. Pilot specifické kategorie (Specific) musí být certifikován a mít uzavřené pojištění pilota modelu pro tuto hmotnostní kategorii.

1.14 Za případné vzniklé škody způsobené provozem modelu letadla plně odpovídá v rámci platných zákonů ČR jeho pilot.

1.15 V případě dozrávání agrotechnických plodin na přilehlých zemědělských plochách k letišti si klubový výbor vyhrazuje právo z důvodu předejití případným škodám na majetku třetích osob omezit či zakázat provoz modelů na spalovací turbínu, raketových modelů a dalších pyrotechnických efektů do odvolání.

1.16 Každý účastník modelářského provozu či návštěvník letiště je povinen udržovat v areálu pořádek a svoje odpadky si odvézt.

Přejeme všem krásné létání a kolik startů, tolik povedených přistání.
 
POZOR: při nedodržení zde uvedených zásad můžete být z letište vykázaní za asistence Policie ČR
 
Děkujeme za pochopení.
Vedení MK Veselá
Odkaz na nový předpis nařízení EU 2019/947 pro BEZPILOTNÍ SYSTÉMY, který vstoupil v platnost 31.12.2020