Jdi na obsah Jdi na menu
 

Přátelské setkání RC parašutistů

7. 5. 2012

Po dlouhé zimě, kdy pět našich nadšenců vynaložilo nemalé úsilí při stavbě nových RC parašutistů, přišel čas vyzkoušet výsledky jejich snažení.
Původně se sice chystali na soutěž do Suché u Ústí nad Labem, ale tam byla akce zrušena. 
Proto byla narychlo dohodnuta náhradní akce a to na našem klubovém letišti.
V tak krátkém termínu (cca čtrnácti dnů), nebylo v našich silách zajistit vše potřebné pro uspořádání soutěže … propagace, bodovači, měřiči, rozhodčí apod.
Rozhodli jsme se pojmout akci jako přátelské setkání a v duchu improvizace se na všem dohodnout přímo v průběhu akce. 

001.jpgNakonec se sešlo osm RC parašutistů a k dispozici byly dvě nosné. 

043.jpgSedm „paragánů“ bylo klubových a jeden dorazil z Prahy. 

026.jpg Jednoho z RC parašutistů dokonce řídila pilotka Gábina … a dařilo se jí !!! 

007.jpg021.jpgRáno byl po dohodě vyznačen dopadový prostor … jako střed kruhu sloužila deka, kolem byl vyznačen kruh o velikosti 10 metrů a potom ještě pomyslný čtverec o straně 30 metrů.

Po deváté hodině se za krásného počasí začalo skákat.

037.jpg036.jpgBylo téměř bezvětří a tak šel na start jeden paragán za druhým.

Jediné co trochu komplikovalo létání, byly starty nosných letadel přímo proti slunci, ale i to piloti bravurně zvládli a prováděli výsadky přesně dle požadavků „padáčkářů“.
Seskoky se dařily a technika fungovala jak měla. Na seskok mohl jít každý jak chtěl a tak někteří skákali a skákali a jiní se z „taktických důvodů“ jen dívali co a  jak.
054.jpgPak se ale začal zvedat vítr a přesnost seskoků se zhoršovala … naštěstí už měl každý nějaké to povedené přistání za sebou a tak došlo na ladění hmotnosti a seřizování padáků. 
006.jpgVítr však nadále zesiloval a tak jsme dál už neskákali, protože po téměř celém dni na přímém slunci toho měl každý dost.

No a výsledky?

057.jpg049.jpgNejpřesněji přistál Petr Mrňavý „spadnul na deku“, ale i ostatní se více či méně strefovali do vyznačeného prostoru.

Nejdál doletěl parašutista kolegy Vaška z Prahy, který se pro technickou závadu stal neovladatelným a vítr ho zavál přes stromy a rybníky, až k daleké silnici.

 

058.jpg

To ale vůbec nevadilo, protože jsme si chtěli hlavně zaskákat a o výsledky vůbec nešlo.

 

Chtěl bych tímto poděkovat všem účastníkům za hezky strávený den a hlavně pilotům nosných letadel za jejich bezvadnou práci při celodenním vysazování parašutistů. 

Doufám, že se akce všem líbila a neupadne v zapomnění, ale budou i další taková setkání …

JB

 

 

Náhledy fotografií ze složky Přátelské setkání RC parašutistů