Jdi na obsah Jdi na menu
 

Bojová letadla v ráji VI 19.5.2012

20. 5. 2012
Po zamračeném a větrném týdnu, nás uvítalo krásné sobotní ráno, kdy jsme uspořádali již VI. ročník „Bojových letadel v ráji“.
 
Po zkušenostech z předchozích let jsme zavedli „nový číselný systém“ řízení letového provozu, který oproti dřívějším frontám na předstartovní stojánce jasně ukazoval, kdy kdo poletí a dával pilotům přehled o tom, kdy se mají připravit na své vystoupení.
Celkem se uskutečnilo 42 letů, jak samostatných, tak skupinových a to je více jak tři hodiny strávených ve vzduchu.

Vítr ve směru dráhy stále silně pofukoval, ale klobásky a kuřata se teprve začínaly grilovat, proto nezbylo než létat. 

bristol.jpg
Již tradičně úderem desáté zahájil létání Václav Hradec s Bristolem.
bl30.jpg
Možná pro celotýdenní nepřízeň počasí, možná pro platnost nových omezujících předpisů pro provoz RC modelů, se sešlo poněkud méně bojových letounů a tak byl program doplňován i o ukázky „civilních“ a akrobatických letadel.
 
bl10.jpgpadak.jpg
Prostor na seskok dostali i RC parašutisté
 
Tentokrát chyběla ukázka historických letadel Nadace Metoděje Vlacha z Mladé Boleslavi, která se zúčastnila setkání ULL v Jaroměři. 
bl24.jpgAle i tak měla ULL na našem dni zastoupení a to v podání ZENAIR CH-601 pana Martina Beneše, který přistál krátce před polednem a vystavil svůj letoun k obdivu malých i velkých diváků.
 
bl09.jpg
Při vystoupení kombatů se podařilo kromě krácení krepových stuh i několik přímých sestřelů modelů (KILLů), které sklidily velké ovace u přítomných diváků.
To vše za pěkného tématického hudebního doprovodu (Franta Neruda) a pyrotechnických efektů (Bob Rambousek) - kamarádi, děkujeme za příjemné překvapení velmi věrně simulující souboje a protiletadlovou palbu.
 
Tradičně také losujeme vstupenky diváků o hodnotné ceny modelářského zaměření, proto ve 13 hodin proběhla divácká tombola a pak i tombola pro piloty.
 
01.jpg02.jpg
03.jpg04.jpgLetová vystoupení pokračovala až do pozdních odpoledních hodin a náš malý modelářský letecký den byl zakončen (v cca 18,30) krásným skupinovým průletem čtyř UL letadel vracejících se ze setkání v Jaroměři.
 

Děkuji divákům, vystupujícím pilotům a všem příznivcům našeho koníčka, kteří nám umožnili s Vámi strávit krásný den na našem koprnickém letišti.

Tak v srpnu na viděnou na Pojizerské show … 

JB

 

Náhledy fotografií ze složky Bojová letadla v ráji VI 2012